Patella

Patella (knæskal) – luksation

Patella (knæskallen) kører i en fure, op og ned, hver gang hunden tager et skridt. Hos visse racer af hunde ses det, at denne fure bliver mindre, eller kanten af furen bliver nedslidt. Oftest ses at der er et fejlagtigt træk mod midten af hunden (medial patella luksation), men hos nogle store hunde ses også træk mod siden af hunden (lateral patella luksation). Ofte drejer det sig om hunde under 4 år. Patella luksation kan kan føre til bruskskade, betændelse og smerte i knæet. Patella luksation kan predisponere hunden for at udvikle korsbåndsskade.

En operation kan foretages for at forbyde furen og korrigere det fejlagtige træk i knæskalssenen. Ved denne operationen fordybes furen i til knæskallen og et stykke knogle (det fremmerste stykke, “crista tibia” af underbenet) flyttes og fikseres med implantat af kirurgisk stål.

Patella Luksation Video fra Youtube

Dyrlæge Thomas Evans kan operere din hund hos din lokale dyrlæge, såfremt denne er interesseret i at henvise hunden. Alternativt kan Dyrlæge Thomas Evans operere din hund på anden klinik/hospital i Storkøbenhavn.