Korsbånd

Korsbåndet er et ledbånd (“ligament”) der sidder indeni knæleddet og stabiliserer leddet. Når korsbåndet “går af” (“rupturerer”) bliver hunden pludseligt halt. Pludselig opstået halthed på et bagben er oftest grundet korsbåndsskader. Første gang haltheden ses, kan det være at blot nogle få fibre i korsbåndet er skadet, dette benævnes “partiel korsbåndsruptur”. Efter en tid vil korsbåndet blive svagere, og det bliver helt skadet. Når korsbåndet er fuldstændigt skadet ses ustabilitet af knæleddet – en “skuffe bevægelse”. Ved kikkertundersøgelse (artroskopi) og/eller invasiv kirurgi (artrotomi) kan dyrlægen konstatere korsbåndet og meniskernes (medial og lateral) tilstand.

Der findes flere forskellige metoder til at operere hunde med korsbåndsskade. Dyrlæge Thomas Evans anvender denne teknik til korrektion af korsbåndsruptur:

  • TTA (Tibial Tuberosity Advancement). Det forreste stykke af skinnebenet skydes fremad, så kræfterne, når hunden træder igennem, ændres. Ved operationen saver man i skinnebenet og indsætter en titaniumkile for at skyde det forreste stykke af skinnebenet fremad. Kræften overføres direkte fra lårbenet til skinnebenet efter TTA operationen. TTA operationen kan anvendes på alle typer af hunde med korsbåndsskade, og anses for at være en af de bedste operationer til hunde over 30kg. Efter 10 års afprøvning er de fleste hunde-ortopædkirurger enige om, at TTA er mindst lige så effektiv som den tidligere knogleoperation – TPLO (Tibial Plateau Leveleling Osteotomy). Evans Vet Consult anvender originale TTA implantater af titanium, der er fremstillet af det schweiske firma KYON.

Det er vigtigt at operere hurtigt for korsbåndsskade, ellers vil der opstå meniskskader når knæet er ustabilt pga. vridninger mellem lårbenet (femur) og underbenet (tibia), hver gang hunden tager et skridt.

Studier fra USA indikerer, at der ofte ses meniskskader efter korsbåndsruptur, men disse studier er baseret på operationer på hunde, der ofte har gået med korsbåndsruptur i flere måneder inden det var muligt at booke en operation. Studier fra Sverige indikerer, at jo før korsbåndsoperationen foretages, des mindre er risikoen for meniskskader.

Hvis der er gået længe fra korsbåndsskade indtil operation gennemføres, kan der være opstået gigt / atrose – forandringer i knæet. I disse tilfælde kan man med fordel behandlet knæet med IRAP (se dette).

Dyrlæge Thomas Evans kan operere din hund for korsbåndsskade hos din lokale dyrlæge, hvis denne er interesseret i at henvise hunden. Alternativt kan Dyrlæge Thomas Evans operere hunden på anden klinik/hospital i Storkøbenhavn.