IRAP

IRAP behandling – til behandling af ledbetændelse (også kendt som “arthrose”, “Osteoarthrose”, “Artrose” og “gigt”) hos hund tilbydes IRAP terapi. IRAP – kaldes også ACS (autogenous conditioned serum).

Der udtages 50-60ml blod som overføres til et specieltfremstillet rør med glaskugler i. Derefter placeres dette rør med glaskugler og blod i et varmeskab i 12-24 timer. Efter denne varmebehandling centrifugeres røret og serum udtages og nedfryses til IRAP behandlinger. De hvide blodlegemer binder til glaskuglerne og fremstiller forskellige hormoner og proteiner, det menes, at de effektive stoffer hovedsageligt er Interleukiner (dvs. signalstoffer mellem celler). Et rør giver nok serum til 3-6 behandlinger.

IRAP kan sprøjtes sterilt direkte ind i led efter hunden bedøves, eller der kan gives IRAP ved injektioner i muskler. Teorien er den, at der ved behandling med IRAP sker en ændring/modificering af betændelsestilstande i kroppen, deribland i leddene, og derfor kan ledbetændelse dæmpes. Denne type effekt kan også benævnes også som immunmodulation. Det menes, at det vigtigste stof i IRAP er IL-1Ra (interleukin 1 receptor antagonist); dette er et stof der blokerer Interleukin 1 receptoren.

IRAP behandling har været anvendt med god effekt på heste med ledproblemer i en længere årrække og har de seneste par år været anvendt til behandling af ledbetændelse i Sverige på hund. Der ses oftest en god effekt af IRAP behandling, dog kan en mindre effekt ses på andre hunde. Evans Vet Consult tilbyder nu IRAP behandling til hunde med ledforandringer i Danmark.

Det er vores erfaring, at specielt hunde med gigt/artose i albuer og/eller knæ er gode kandidater for denne behandling.