Fraktur

Fraktur – er et andet ord for “Knoglebrud”

Knogler kan brække efter voldsomt trauma. Oftest er traume forårsaget af 1) ejer, 2) ved automobiluheld eller 3) fald fra højde. I få tilfælde er knoglebruddet patologisk, dvs. at frakturen opstår i knogle, der er beskadiget/forandret i forvejen (oftest er der her tale om knoglekræft hos mellemstore og store hunde).

Evans Vet Consult tilbyder operation for knoglebrud hos egen dyrlæge, såfremt denne har adgang til røngtenudstyr. Alternativt kan patienten (hunde og katte) opereres på klinik/dyrehospital i Storkøbenhavn.

De mest almindelige knoglebrud på hunde og katte, involverer knogler i forben eller bagben, og disse brud stabiliseres oftest best ved brug af plader og skruer. Afhængig af typen af fraktur og størrelsen af patienten vælges stål eller titanium implantater. Extern fiksation er også en mulighed, såfremt der er mange små knoglefragmenter.

Man kan, ofte med fordel, vente nogle timer med a stabilisere et brud kirurgisk. Hvis patienten har været udsat for et stort traume/slag er det vigtigt, at patienten er stabil, før den udsættes for narkose. Hvis bruddet er åbent, er det vigtigt at skylle hud og væv med meget vand, og i den akutte situation kan postevand (en håndbruser) bruges, såfremt man ikke er i nærheden af en dyrlæge.